35-plus en lekker recreatief willen voetballen?

Heb jij dringend wat extra beweging nodig?
Wil jij lekker sporten in de buitenlucht zonder verplichtingen?
De extra kilootjes van de zomervakantie nog niet kwijt?
Tot enkele jaren geleden altijd gevoetbald en het blijft trekken?

Kom dan eens op een vrijdagavond om 20.00 uur naar het Luc Hoppenveld (veld 1) bij de Voetbalvereniging Zeewolde!

De start

Sinds enkele jaren trapt een groep “oudere jongeren” van boven de 35 iedere vrijdagavond een balletje bij de VV Zeewolde. Hoe is dat zo gekomen? Terug in de tijd naar het jaar 2007/2008. Ik liep al een tijdje rond met het idee om een recreatieve voetbalgroep te starten voor vrijwilligers van de VV Zeewolde. Zaterdags langs de lijn bij je kind(eren) kijken, door de week training geven of ander vrijwilligerswerk doen binnen de vereniging en dan zelf door de week een lekker potje voetbal. Doelgroep was de “oudere jongere”. Kerels van boven de pakweg 35/40 die gewoon één keer per week onderling lekker willen voetballen. En dan wel doordeweeks, zodat er geen weekendverplichting ontstaat. Naast het vrijwilligerswerk voor de club, lekker een avondje ballen op een half veld.

Idee gepolst bij het toenmalige bestuur en die waren direct enthousiast. De vraag was: hoe gaan we dit opstarten. Het antwoord heel simpel: gewoon beginnen. Starten met een klein groepje en dan hopen/rekenen op die olievlek binnen de vrijwilligers van de club.
En zo brak een mooie vrijdagavond in het voorjaar van 2008 aan. De start van de 35 +-voetbalgroep voor vrijwilligers van de VV Zeewolde. We hadden binnen de club wat PR bedreven en ik liep vol verwachting de kantine binnen. We waren die avond met ..... drie man. Van voetbal is toen niets meer gekomen. We zijn niet verder gekomen dan de bar. Maar de kiem was gelegd. Het idee sloeg aan: na enkele maanden liepen er iedere vrijdagavond zo’n 20 man rond. De groep is gemêleerd en dat maakt het juist zo leuk: kerels die altijd of nooit gevoetbald hebben, afgetrainde lijven of een buikje, kilometervreters of technische voetballers. Kortom, van alles wat in de leeftijd 35 tot ruim in de 50. En dat willen we graag zo houden!

De eerste wedstrijd

De eerste oefenwedstrijd kan ik mij ook nog goed herinneren. Enkele spelers van onze groep hadden connecties in Dronten. Een team van Reaal uit die plaats wilde wel tegen ons voetballen. Kennelijk waren de afspraken niet helemaal goed gemaakt. Het was voor Reaal niet helemaal duidelijk wat de doelgroep was: Reaal verscheen met een team dat voornamelijk bestond uit afgetrainde (begin) twintigers. We speelden ook nog eens op een heel veld (waren we niet gewend). De ballen vlogen ons aan alle kanten om de oren.....
Na de wedstrijd in de kantine hebben wij wel gewonnen.

Ook voor niet vrijwilligers

Na verloop van tijd kwam er ook interesse van mannen die geen vrijwilligerswerk verrichten voor de VV Zeewolde. Die wilden we ook graag faciliteren. Ook zij kunnen lekker voetballen, maar betalen wel een kleine bijdrage (of gaan alsnog vrijwilligerswerk doen voor de club). En zo ontstond de situatie die nog steeds geldt: als niet-vrijwilliger betaal je per maand een kleine bijdrage (5 Euro) en als vrijwilliger betaal je via het verrichten van vrijwilligerswerk.
Vanaf de start hebben we ook altijd oog gehad voor de gezelligheid rondom het voetballen. Dit begon al direct met de mogelijkheid om aan de derde helft mee te doen. Erg gezellig. Daarnaast wordt op vrijwillige basis jaarlijks meegedaan aan één of twee toernooien en wordt af en toe een wedstrijdje tegen een ander team gespeeld. Ook organiseren we een kerstborrel en in de zomer een barbecue voor de liefhebbers. Ook de inmiddels voetballende damesgroep verhoogt de sfeer!
Het sportieve hoogtepunt tot nu toe bestond voor mij uit het winnen van het Ome Jan Toernooi in 2011. We deden met twee teams mee. Na een spannende competitie eindigde het ene team op de derde plaats en het andere team boven het team van oud eerste elftalspelers op plek één!

Iets voor jou?

Na zeven jaren staat inmiddels het 35 plus voetbal in Zeewolde. De groep van vrijwilligers is inmiddels aanzienlijk gegroeid, ook met andere liefhebbers en betrokkenen bij de club. De groep maakt gebruik van de faciliteiten van de vereniging en is lid van de vereniging, inclusief de aanmelding bij de KNVB. De voetballer is zodoende ook verzekerd vanuit een collectieve regeling.

Heb je interesse? Kom dan vrijdagavond om 20.00 uur naar de VV Zeewolde, het Luc Hoppenveld (veld 1) of ga naar www. vvzeewolde.nl en kijk onder “ledeninfo” naar “vrijdagavond voetbal”. Je kunt ook bellen naar Jan Brink via 036- 522 75 12.

Tekst: Jan Brink