Vroeger

Alweer het vierde stukkie over de voor en nabeschouwing van de wedstrijd tegen onze “angstgegner” EFC 58. Voor een perfect wedstrijdverslag verwijs ik naar hun website.
Ik moet toe geven dat ik in de voorbereiding voor EFC de kantjes er van af heb gelopen; de dinsdagavond training gemist, kappertje gepakt, donderdagavond een paar biertjes gepakt (Ron al het werk laten doen) en een feestje op vrijdagavond. De zaterdagochtenden verlopen sinds kort anders in huize Lens. Daar waar vroeger nog wel eens een flesje wijn in de na-ochtend werd opengetrokken en in de middag een biertje blijft het nu bij koffie en uit bijgeloof het zelfde kledingpakket, waarbij het ondergoed en de sokken natuurlijk wel wekelijks worden gewassen.

Om 11.30 op de club, kopje koffie en een broodje kaas. Dit alles kan omdat good old Ron weer zijn positie heeft ingenomen als elftalleider. Henk had aangeboden om te rijden, Na het verhaal van vorige week wilden diverse jongens bij Henk in de auto. Thomas en Janou waren de gelukkigen. Tot mijn verbazing werd ik achterin gezet en Pieter mocht voorin plaats nemen en ja hoor, ik weet dat sommigen het niet geloven, maar die twee voorin gingen helemaal los. Henk zette zelfs de stoelverwarming voor Pieter aan! Ik ga met mezelf afspreken dat wat in de wagen gezegd wordt in de wagen blijft. Er werd over zaken gesproken waar Thomas en Janou rode oortjes van kregen. Vroeger zeiden we “ik heb een leuk meisje ontmoet en heb er leuk mee gedanst”, de hedendaagse jeugd zegt het anders vraag dat maar aan Pieter of Pino. Op de terugweg heb ik ingegrepen toen Henk enkele schuine bakken vertelde dit ook om Thomas in bescherming te nemen. Vraag Henk maar naar MMS en de gelijkenis tussen het Nederlands elftal en Patricia Paay in de playboy.

In de bestuurskamer weer een allerhartelijkst ontvangst met koffie. De weersvoorspellingen waren niet goed. Geloof het of niet maar met vijf telefoons, waaronder die van de scheidsrechter, werd gekeken naar Piet en buienradar. De algemene conclusie was “het blijft droog”. Vroeger had je gewoon de boer die naar de lucht en vogels keek en zei “we krijgen regen”. Ik werd voorgesteld aan de radioverslaggever van dienst met een microfoon uit het jaar 1942. Ron zei dat zie ik “de kogelgaten zitten er nog in”. Het is maar goed dat onze jongens niet de opstelling hebben gehoord. Romeo stond in het doel en de achternaam van Ramon en Yasin heeft hij maar niet uitgesproken. De lootjes die ik gekocht had heb ik aan Hetty gegeven.

T.a.v. de wedstrijd toch weer een paar kanttekeningen over het verslag van EFC. Onze Romeo werd weer gepasseerd door de pupil van de week. Het lijkt me wel eens leuk dat een van onze verdedigers een bloktackle inzet. Kijken wat er dan gebeurd. EFC had al snel door dat fysiek geweld noodzakelijk was. Dieprood was de overtreding op Romeo en de broer van Beugelsdijk (NR 12 ) raakte alles wat er maar te raken viel. Hij deed het wel slim bij Rutger (een beetje natrappen “ik zag het Rutger voelde het”).
Rutger werd geroemd in hun stukje voor beide goals. Vroeger noemden wij dat “intikkertjes”. Ik wil echter nog wel 3 spelers eruit lichten. Hessel, Roan een waardig aanvoerder en Chris. Echte mannen uit de vroegere tijd toen we nog houten schepen hadden en ijzeren kerels. Henk, de meest eerlijke vlagger die ik ken, vertelde dat een speler hem allerlei verwensingen naar het hoofd slingerde dit deed me denken aan vroeger en Mannus (ja ik weet wel dat het Mannes is). Mannus floot het vierde elftal, een speler riep luidkeels “klootzak” naar Mannus, hij floot af en liep met uitgestrekte rechterhand naar de speler en zei de legendarische woorden “oh sorry ik zal me ook even voorstellen Mannes is de naam”.

In de bestuurskamer om 16.30 uur het eerste biertje. Het bleef er niet bij eentje zeker toen Ron opmerkte “we moeten maar eens evalueren ik plan wel een functioneringsgesprek”. In het vorige stukkie is een gedeelte weg gevallen en ik wil deze toch graag nog een keer plaatsen. Ik weet dat de meningen, verdeeld zijn over het gebruik van kleedkamer 1. Ik ben van mening, ook vanuit de pedagogiek, dat jongeren er voor moeten werken om daar uiteindelijk in terecht te kunnen komen. Ik merk nu dat hij regelmatig is bezet. Ik vind kleedkamer 1 is voor elftal 1. Mocht echter anders besloten worden dan wel het verzoek, van de vrijwilligers, die de ruimte schoonmaken alle spullen op zaterdag van de vloer te halen voor de grote schoonmaak.
Hopelijk na het functioneringsgesprek nog assistent elftalleider en Hetty had ik nog een prijs?
Sijbolt Lens